Thursday, 5 September 2013

Universal Studio Singapore (USS) best :)

Assalamualaikum

Habis je holiday pergi Sarawak selama 6 hari, jejak kaki jat Airport Senai terus ambil taxi pergi Sri Puteri, Skudai menuju ke USS. Everyone is excited oke. Walaupun memasing penat ya amat bercuti kat Sarawak, tapi semangat nak berjalan tu tetap jitu dan utuh. Yelah, lepas ni dah takde lagi percutian macam ni, sebab next week dah start internship

Perkara paling penting is passport oke kalau nak pergi oversea ni. takdelah oversea sangat, over the sea je




Aku ambil tiket pergi USS pukul 9.30 pagi, and memang tepat pukul 9.30 pagi bus sampai. Harga tiket ni sangatlah affordable, cuma RM 183 untuk tiket masuk USS beserta bus pergi dan balik, $ 10 voucher for meal, $ 5 voucher for purchasing at any retail in USS (tapi ni kena spend $30 and above baru boleh dapat)

Around pukul 11.00 pagi aku sampai kat USS. Yeah, we arrived safely. Memasing tidur sepanjang perjalanan dari jb ke USS, yelah, nak re-energized kan, nak main semua game for the whole day

Peringatan : Dinasihatkan ambil the map provided supaya kita boleh tau kita kat mana, and attractions ape yang best untuk setiap town yang kita masuk kat USS. Fyi, USS ni ada 7 tempat yang menarik, so korang wajib explore each place oke. Jangan tak masuk, you have to sebab best gilaaaa wa tak tipu beb !

Masuk-masuk je, tempat pertama yang korang masuk is Hollywood, memang all the stores are designed like in the Hollywood lah, so korang boleh choose any store that you preferred.

Then aku dan kengkawan aku jenjalan lagi masuk lah ke dalam SCI-FI City, eh betul ke. Rasanya betul dah spelling tu. hehe. Kat sini ade sesame street yang comel, elmo yang cute miut, store kat sini semua jual kartun sesame street, elmo and others.

Hai, we are at New York. Ececeeehhhh


Lepas tu, masuk pulak tempat transformer. Yeah, the attraction is 3D battle. Korang wajib experience sendiri macam mana ride the car then ade transformer tembak kau dengan peluru dan ade api siap mencurah-curah. Oke, ni takut. Padahal semua tu 3D je kot. Aku je yang lebih fefelin. hahak

One of pictures here. Transformer the ride. Best and awesome.

Lepas transformer ade dua roller coaster yang wajib korang naik. Tapi unluckily, masa aku datang ni roller coaster tengah repair, so aku hanya mampu melihat je roller coaster tu. Sedih gilaaa. Teringin nak naik roller coaster.

Muka sedih sebab tak dapat naik roller coaster. :'(

Lepas tu kitorang jalan lagi ke Ancient Egypt. Kat sini yang best adalah indoor roller coaster. Memang terasa lah the mummies tu nak makan kita. Eh takutlaaaaa. Hahaha. Treasure hunt tak berapa best sebab memang tak extreme langsung, kalau orang besar-besar tu tak payahlah naik, tak best pun, bagilah adik-adik yang umur 12 tahun tu naik, biar dorang rase naik desert jeep. Hehehe.

The tallest people. Muka dah lah garang, cer senyum sikit

Besarnyeee oiii.

Peringatan : Antara Ancient Egypt dengan roller coaster ada surau, so korang yang muslim boleh solat kat sini. Telekung wajib bawa for muslimah.

Next to Ancient Egypt adalah The Lost World. Kat sini ada 4 attractions, tapi aku naik cuma 3. Yang lagi 1 more suitable to children. Hehe. Kat sini ada satu game yang memang korang akan basah, so dinasihatkan pakai raincoat. Aku beli je raincoat kat sini, only $3. If korang nak bawa dari Malaysia pun boleh, lagi murah kan. Kat sini jugak ada waterworld dimana dia akan tunjuk you all how the movie is made. Memang real lah, dengan explosion dan tembak menembak. Woaaah, amazing

Lepas The Lost World, masuk pulak ke Far-far away. Cantik kat sini, ala fairy tale gitu, kat sini ade kartun shrek. Korang boleh menonton 4D Shrek movie, boleh rasa ludah donkey, boleh rasa labah-labah kat kaki. Memang best. Aku dengan Odah sempat naik Enchanted Airway, ia adalah ala-ala junior roller coaster, tapi boleh buat kecut perut jugak lah naik. Yang lain habiskan masa dengan bergambar hihi

Far far away dari jauh. Cantik kan. Woaaahhh, fefelin kat fairy tale





Kat far far away ni, semua tempat cantik nak ambil gambar. Jadi make sure korang bawa camera diselar ke camera digital ke handphone ke, sebab rugi tak ambil gambar kat sini tau

Kat sini lah korang boleh tengok 4D Shrek ni

Istana aku lah kononnyaaaa

The last city is Madagascar. Memandangkan masa dah suntuk, masa tu dah pukul 5 lebih, jadi kat Madagascar aku tak main pape, just take the picture. Yeaaahh. Gambar wajib tau

I like to move it, move it

Then habis je bandar semua, kitorang pusing sekali lagi sebab nak ambil gambar lagi. Selagi memori kad tak penuh, selagi tu lah ambil gambar sampai puas. 

With one of cartoons here. Comelkan kami hahahak

Kartun ni dah lah comel, sporting. Suara dia pun comel. Orang kat sebelah tu sila abaikan yer Muahahaha *muntah darah*

Bila dah kat USS ni, wajiblah shopping sedikit ole-ole kan, aku just bought beg laptop $39.90, guna voucher $5, so total is $34.90. Then aku beli baju t-shirt satu amount $23.90. Bila ada masa terluang ni, masa-masa yang ada dihabiskan dengan bergambar sehabis mungkin

Kenangan di USS

The short time become longest when we create the best moment together.The best ever time is not the place we at, but the one we spend with.

Memandangkan USS ni seperti diperantauan, ada beberapa benda aku nak share selain peringatan kat atas. Amboi.

1. Bawa bekalan air dari Malaysia since foods and beverages kat USS semua mahal. Aku bawa 2 botol air mineral dan 1 botol 100 plus. Alhamdulilah sufficient for the whole day

2. Survey dulu mana restaurant yang halal, and the stalls yang bersepah kat all the streets pun kena survey jugak. Make sure korang yakin halal baru beli oke

3. Rancang dulu mana tempat nak pergi sebab USS ni agak besar, jadi takut korang spend more time kat any place, so tak dapat nak spend time kat tempat lain. Rugi weh kalau tak sempat nak pergi semua

So, guys. Tak rugi pergi USS ni. Best sangat. Fun and enjoy. Aku nasihatkan pergilah weekdays dan bukan public holiday mahupun school holiday. Sebab confirm ramai orang, and korang kena queue up panjang gila, tapi jangan risau, semua tempat queue beraircond and berangin. There is very systematic

Last but not least, bumped into the cutest baby boy from Kuwait. Memang kitorang dah aim dari awal that baby, and memang rezeki kitorang dapat bergambar dengan the baby. And his dad also very sporting. (teringin nak anak comel macam ni)

Eh, sempat lagi. Doakan aku yer :)



 

3 comments:

  1. nice tips untuk org yg blum ke sana mcm saye:) tq cik mata bulat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Welcome. U should go taaau. Hehe. Kalau roller coaster dah boleh main, tell me yaarrr :)

      Delete
  2. Wah untunglh cik mate bulat.nant blh g ngn suami cik

    ReplyDelete

memang bulat lah mata korang yang komen. haa. komen lah lagi dengan mate yang bulat. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG good