Friday, 3 November 2017

RESEPI : CRISPY SPICY CHICKEN BLACK PEPPER

Assalamualaikum

Hi selamat petang uolss ! Harini Chef Izza bersiaran semula setelah lama mendiamkan diri hikhik. Actually harini aku tepu sangat nak masak apa. Semalam beli je chicken breast tapi langsung tak plan nak masak pape pon. Tetibe terlintas dalam kepala nak masak chicken black pepper. Jadi, aku pon dengan gigih pergi dapur siapkan barang-barang. Very simple weh and sangat senang! So saje nak share kat uolss cara nak buat ayam black pepper yang pedas melampau dan ayamnya wajib crispy oke :)


BAHAN-BAHAN:
- Dada ayam (ikut korang nak bape banyak)
- 1 labu bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- cili padi merah dan hijau
- empat sekawan (kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan ape ntah lagi satu) 
- kicap manis
- sos tiram
- sos black pepper

CARA-CARA:
1. Goreng ayam (ayam perap dengan garam dan paprika, then letak telur, masa nak goreng tu celup dalam tepung yang dah dicampur dengan white pepper, garam, oregano -- ni aku bedal je)
2. Ayam dah masak, pastu angkat.
3. Now tumis dulu empat sekawan sampai naik bau baru tumis bawang besar, bawang putih dan cili padi yang dah dihiris, cili jangan hiris nipis just ketuk)
3. Masukkan kicap manis, sos tiram dan sos black pepper
4. Tambah air sikit 
5. Letak garam dan ajinamoto 
6. Masukkan ayam yang digoreng tadi then kacau !

Then siap ! 

Oke dah siap untuk dimakan :)



No comments:

Post a Comment

memang bulat lah mata korang yang komen. haa. komen lah lagi dengan mate yang bulat. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG good