Saturday, 27 August 2011

kuih benang dan kuih nestum rangup urai !

selamat petang ^^


isssh. aq tengox now dah kurang entry dah kat blog aq ni. sian kat blog kan. disisihkan dengan sengaja. nnty dah raya agaknya nak jenguk pun memang tak sempat. tak ade mase. sebab bz dengan pengisian perot dan pemenuhan poket dengan duit raya. lagi satu mesti penuh tong sampah dengan tisu yang sarat dengan linangan air mata kemaafan. jadi, nak buka laptop, nak cucuk broadband, nak on9 sampay lebam pun mesty dah kurang mase. lagi tepat, memang payah la nak online. 


ceeh ! kemaeen nak raya kan. setahun sekali ^^, ( wahaa. kelaut dah entry aq ni )


aq senanye tengah tunggu kuih raya ni. tengah bakar tuh. jadi mase yang ade ni, baek lah aq dok menyemak kat dashboard korang sebentar kan. malam td baru aq buat kuih raya satu. ni td lepas zohor, aq buat lagi satu. wuissshh. first tym ever, hand made by myself oke ! tade tangan orang laen. melaenkan tangan aq sorang je. yang ade menyibuk tangan adek aq. sebab dy yang tolong susun kuih raya. aq tolong suruh jeek. 




pena dengar tak kuih ni ? pena makan ? pena ?


haaaah ! nama jek kuih benang. tapi ingredient dy takde benang oke. nape name dy kuih benang sebab mase nak cetak kuih ni, kene gune benang. adunan kuih tuh kasi mampat, masukkan dalam tempat penyetak. pastu tekan lah sampai jadi satu layer, then cut it by benang. hah, that's why lah name kuih benang. kuih ni sedap taw. aq suke. 






opss. harap maaf yek. kurang tumpuan disini. sebab ni aq bakar gune oven yang eletrik tuh. so, cm tak pro lagi dengan mase yang patot dibakar. mula mula mama kata, 20 minit. lepastuh bile tengox, tak masak lagi. mama kata tambah lah lagi 10 minit. bile dah tambah tuh, buka jek oven, hameeek kaaau ! nak hangit dah kuih raya aq weehh !


sudahnye, memang tak lah kan nak gune oven tuh. kite gune cara tradisional jek yek. ^_^






hah. yang ni aq baru buat td. cantek kaan. cantek kaan. aq nak shape star. tapi mama nak flower. okee laah. ikot mama. takpee. aq tak kesaah. aq ikotkan jek laaah. 


malang tak bermalang, buat tym puasa kan. so, bile kuih siap, boleh tengox jeek. tak boleh nak makan laah. tergugat iman doee. seb baaek laah kaan man kuat. kuat lah sangat ^^




yaaahh ! siap masuk balang. boleh dijual dengan harga paling mahal. ngehngehngeh.


# malam nnty bolehlah buka dengan kuih raya. muahahaha

6 comments:

  1. hehehe pos sikit.. nak rasa juugakkk.. :D

    ReplyDelete
  2. nmpk sedap!! nakkk!! hee..:D

    ReplyDelete
  3. @ wanz mejuez : ngee. meh la datang uma law nak rase. hikhikhik

    ReplyDelete
  4. @ abdul hadi : memang sedaap pun :P

    ReplyDelete
  5. @zuraini : ngeee. nak ke ? mohle mai uma ^^

    ReplyDelete

memang bulat lah mata korang yang komen. haa. komen lah lagi dengan mate yang bulat. ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

NUFFNANG good